ARQ International (voorheen WarTrauma Foundation) helpt al jarenlang mensen die zijn getroffen door een humanitaire crisis, een gewapend conflict of de nasleep van traumatische situaties.

Enkele van onze projecten

Helpen in een vergeten land

Diep in de woestijn van Algerije heeft War Trauma dit najaar een training mogen geven om de zorg voor de Sahrawi te verbeteren. Bijzonder omdat de Sahrawi het middelpunt zijn van een vergeten conflict, met een verdeeld land en een regering in ballingschap. Geïsoleerd en genegeerd in grote vluchtelingenkampen is de situatie van uitzichtloosheid moeilijk voor te stellen.

War Trauma stimuleert uitwisseling

Afgelopen jaren hebben onze partners op de Westelijke Jordaanoever veel kennis opgebouwd over het toepassen van de Multi Family Approach, een methode om psychosociale steun door en voor gezinnen onderling te steunen.

Psychosociale Training in Nigeria

Meer dan 2,2 miljoen mensen zijn in Noord Oost Nigeria op de vlucht voor het terreur van Boko Haram. Aanslagen en gewapend geweld blijven aan de orde van de dag. Psychiater Marjolein van Duijl hielp ons mensen te trainen die in een vluchtelingenkamp daar werken. Na terugkomst vertelde ze over haar bevindingen en hoe de training werkte.

Irak - therapie voor Jezidi meisjes en vrouwen

/
In 2014 vielen militanten van de Islamitische Staat (IS) het leefgebied van de Jezidi in Noord-Irak binnen. Daarbij werden duizenden meisjes en vrouwen gevangen genomen. Degenen die hebben weten te ontsnappen of konden worden bevrijd zijn vaak ernstig getraumatiseerd.

Oekraïne

Oekraïne is momenteel het toneel van politieke spanning en gewapend conflict. Na de annexatie van de Krim door Rusland brak er in het oosten van Oekraïne een oorlog uit tussen regeringssoldaten en pro-russische separatisten.

Griekenland

In 2015 kwamen naar schatting 400.000 vluchtelingen over zee naar Griekenland. De meesten van hen zijn gevlucht voor ernstig geweld. Ze vluchtten, ook al wisten ze dat ze met de overtocht hun leven op het spel zouden zetten.

Kosovo

Wat vaak het geval is in voormalige oorlogsgebieden, is dat de vijandigheid niet verdwijnt op het moment dat de vrede is getekend. Dat is bijvoorbeeld te zien in Mitrovica, een door etnische tegenstellingen verscheurd gebied in het noorden van Kosovo.

Palestijnse gebieden

De Palestijnse gebieden behoren tot de zwaarst getroffen gebieden ter wereld om in te werken voor hulpverleners. Families die er wonen hebben vaak te maken met grote psychosociale problemen. Jarenlange isolatie is er één van.

Soedan

De studenten aan de Ahfad University for Women (AUW) komen met name uit oorlogsgebieden in Soedan, Eritrea en Somalië. De universiteit ligt vlakbij de opvangkampen voor vluchtelingen uit Darfur en Dar Elslam.

Armenië

De WarTrauma Foundation participeert in een MHPSS-project in Armenië. Als onderdeel van dit project hebben we bijgedragen aan het versterken van de infrastructuur voor de geestelijke gezondheidszorg.

Kameroen

In veel ontwikkelingslanden zijn de mogelijkheden voor geestelijke gezondheidszorg beperkt. Zeker in landen die kampen met de naweeën van oorlogen of rampen.

Irak

In veel voormalige oorlogsgebieden blijven mensen achter met een grote verscheidenheid aan psychosociale problemen. Gemeenschappen zijn er verwoest, van de infrastructuur is niet veel meer over.

Ethiopië

De training in Ethiopië werd gegeven door twee trainers van WarTrauma en twee Ethiopische psychiaters met mhGAP ervaring. Deze samenwerking leverde een groot voordeel op omdat de Ethiopische psychiaters bekend zijn met de lokale omstandigheden.

Tsjaad

In 2015 heeft WarTrauma Foundation, in samenwerking met UNHCR, mental health Global Action Programme (mhGAP) trainingen verzorgd in Tsjaad.

Democratische Republiek Congo

We kennen allemaal de verhalen uit de media over kinderen die onder de meest mensonwaardige omstandigheden weten te overleven. Maar de prijs die de kinderen daarvoor betalen is hoog. WarTrauma Foundation en de Salvation Army DR Congo bieden ondersteuning aan deze kinderen en hun omgeving.