Advies

WarTrauma Foundation is continu bezig om haar MHPSS interventies te verbeteren en om andere organisaties te ondersteunen bij het goed onderbouwen van beslissingen over MHPSS-projecten 

Behoeften-evaluatie
Een manier om dit te doen is het uitvoeren van een evaluatie van de behoeften. Dit is een cruciaal onderdeel bij de programmering van hulpverlening en het verbeteren van bestaande programma’s. WarTrauma Foundation ondersteunt hulporganisaties om goed onderbouwde beslissingen te nemen over wat te doen en hoe de humanitaire hulp kan worden verbeterd. WarTrauma Foundation is een ervaren beoordelaar en maakt gebruik van een verscheidenheid aan verschillende tools en technieken; van focusgroepsdiscussies tot en met interviews, mapping (in kaart brengen) en tekenen. Recent zijn evaluaties uitgevoerd in Armenië en voor UNICEF in Irak.

Project monitoring en evaluatie
WarTrauma Foundation helpt organisaties bij het monitoren en evalueren van hun programma’s. WarTrauma laat haar eigen programma’s en producten door externe experts evalueren en biedt zelf haar expertise aan lokale hulporganisaties aan, gericht op projectontwikkeling, advies, monitoring en evaluatie van MHPSS. Zo heeft WarTrauma Foundation recent het MHPSS programma van IOM in Libië en het Mitrovica Rockschool programma in Kosovo geëvalueerd.

Ondersteuning van medewerkers
Medewerkers van humanitaire organisaties en vrijwilligers verzorgen het grootste deel van de psychosociale zorg voor individuen en gemeenschappen na een conflict, geweld of andere noodsituaties. Ze werken in uitdagende omstandigheden, hebben te maken met culturele verschillen en worden geconfronteerd met de complexe problemen van mensen na een conflict.

Zij, en hun gezinnen, kunnen ook worden geconfronteerd met geweld in hun streven om anderen te ondersteunen.

Het aantal mensen dat is getroffen door een humanitaire crisis groeit snel. Ook neemt de veiligheid van humanitaire hulpverleners in dit soort gebieden af. Dat is de reden waarom WarTrauma Foundation trainingen verzorgt waarbij de technische informatie (zoals psychologische eerste hulp) hand in hand gaat met de zorg voor de eigen veiligheid. In samenwerking met de Arq Psycho Trauma Expert Group kan WarTrauma Foundation een breed scala aan ervaren trainers op dit gebied inzetten.