ARQ International in actie

ARQ International is deze herfst actief geweest in de Democratische Republiek Congo en in Burundi. In Congo ondersteunen we het Panzi Hospitaal in Bukavu. In Burundi waren we in de gelegenheid om een vervolg te geven aan trainingen die we eerder dit jaar hebben gedaan.

Burundi
In Burundi ondersteunen we een brede nationale geestelijke gezondheidsstructuur. Afgelopen jaren hebben we al meerdere malen met het nationaal psychiatrisch ziekenhuis CNPK gewerkt. Samen met hen hebben we 18 master trainers opgeleid. Deze trainers hebben ruim 200 zorgverleners die werken in afgelegen plattelandsgebieden getraind in psychosociale hulpverlening. Na eerder trainingen in 2018 en voorjaar 2019, lukte het ons een extra training te verzorgen deze herfst.

Democratische Republiek Congo
In Oost-Congo, vlakbij de grens met Rwanda, ondersteunen wij al twee jaar het Panzi Ziekenhuis van de Nobel laureate Dr. Denis Mukwege. Na verschillende trainingen rond de behandeling van trauma bij kinderen voor de lokale hulpverleners, zijn we vorige maand terug gegaan om hen meer te leren over verschillende methodes rond ‘zelfzorg’. De hulpverleners horen zoveel verschrikkelijke verhalen dat dit een impact heeft op hun eigen geestelijke gezondheid. Op basis van de training hebben we een klein zakboekje over zelfzorg gemaakt dat gedistribueerd zal worden bij 750 lokale en mobiele hulpverleners in de regio.