De Mythe van de Een daagse Training: Effectiviteit van Psychologische Eerst Hulp Training tijdens de Ebola uitbraak

Psychologische Eerste Hulp trainingen zijn voor mensen zonder kennis over psychologische hulp te kort om effectief te zijn is de conclusie van het uitgebreide wetenschappelijk onderzoek dat War Trauma gedaan heeft in Sierra Leone en Liberia. In de nasleep van de Ebola epidemie in West Afrika heeft WarTrauma dit onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Queen Margaret University (UK), University of Makeni (Sierra Leone) en LiCORMH (Liberia). De resultaten zijn nu gepubliceerd in Global Mental Health, een wetenschappelijk tijdschrift van Cambridge University Press.

Psychologische Eerst Hulp is een methode – mede ontwikkeld door War Trauma – die wereldwijd in veel ramp en conflict situaties word gebruikt. De methode is bedoeld zodat psychologische hulp zo snel mogelijk verspreid wordt en dat zo veel mogelijk mensen – ook niet-professionals – een vorm van hulp kunnen verlenen. Tijdens de Ebola epidemie in West Afrika werden trainingen in Psychologische Eerste Hulp gegeven aan medisch personeel en lokale hulpverleners die met gevaar voor eigen leven zich over de zieken ontfermden.

In een gerandomiseerd onderzoek werden in Sierra Leone en Liberia interviews uitgevoerd met 24 trainers in Psychologische Eerste Hulp, 36 deelnemers aan zo’n training en 12 mensen die een rol speelden in het voorbereiden en uitrollen van de methode in de regio. Resultaten laten zien dat de meeste trainers kort of heel kort getraind werden en dat als gevolg daarvan de trainingen die zij gaven van verschillende kwaliteit waren. De mensen die getraind waren konden over het algemeen goed luisteren, maar hun reacties waren verschillend en vaak niet volgens de principes van effectieve hulp.

De samenvatting en het volledige artikel zijn hier te lezen: The myth of the 1-day training: the effectiveness of psychosocial support capacity-building during the Ebola outbreak in West Africa

Het onderzoek werd ondersteund door Elrha’s Research for Health in Humanitarian Crises (R2HC) Programma. Dit programma richt zich op het verbeteren van gezondheid door het onderzoeken van ingrepen in de volksgezondheid ten tijde van humanitaire crisis. Het R2HC programma wordt gesteund door het Verenigd Koninkrijk (DFID), de Wellcome Trust, en het Engelse National Institute for Health Research (NIHR).