Ethiopië

“Wij hebben geleerd om te gaan met mensen met geestelijke, neurologische en verslaving gerelateerde problemen. Niet alleen de theorie maar ook echte vaardigheden,” verteld Dr. Mohammed Ahmed, arts in het Aysaita vluchtelingenkamp in noord Ethiopie. WarTrauma heeft hier mhGAP trainingen verzorgd.

“Als dokter zie ik niet alleen mensen met lichamelijke, maar ook met mentale klachten. Daarom hebben wij onder andere een geestelijke gezondheid promotie team opgericht. Het heeft ons als medische professionals beter gemaakt, maar bovenal kunnen we onze patiënten nu veel beter helpen. Mijn team in de psychiatrische bijeenkomsten gebruiken elke dag wat ze van WarTrauma geleerd hebben, ”

De trainingen zijn een samenwerking met UNHCR en Administration for Refugee and Returnee Affairs (ARRA). ARRA is de belangrijkste uitvoerende partner van UNHCR in Ethiopië en is onder meer verantwoordelijk voor de voedseldistributie, veiligheid in de kampen en gezondheids -en onderwijsprogramma’s.

De training in Ethiopië werd gegeven door twee trainers van WarTrauma en twee Ethiopische psychiaters met mhGAP ervaring. Deze samenwerking leverde een groot voordeel op omdat de Ethiopische psychiaters bekend zijn met de lokale omstandigheden. Hun inbreng droeg enorm bij aan de duurzaamheid van de trainingen. In totaal zijn 20 professionals, 16 klinische medewerkers en 30 opbouwwerkers getraind.