Ondersteuning Families in Koerdistan

Veel families in de Koerdische regio hebben te lijden gehad onder de bezetting door Islamitische Staat. WarTrauma helpt Emma Organisation die geestelijke gezondheidszorg en psychosociale steun geeft aan mensen in de regio. Deze hebben vaak onderdrukking en (seksueel) geweld moeten mee maken of zijn ontheemd. Emma werkt ook met de gemeenschappen waar de vluchtelingen en hun families zijn opgevangen.

Om de maatschappelijk werkers die deze families ondersteunen te helpen, hebben WarTrauma en het Palestijnse Community Based Rehabilitation (CBR) de Multi-Family Approach (MFA) geïntroduceerd bij Emma Organisation. De organisatie gaat deze methode gebruiken in hun werk met families in Erbil en Duhok.

Gebaseerd op ervaringen in de Palestijnse gebieden en met vluchtelingengezinnen in Nederland heeft een divers team van trainers uit beide landen de training samengesteld. De maatschappelijk werkers die de training verzorgden konden zo hun ervaringen met gezinnen in Palestina delen, informatie waar de Koerdische trainees goed aan konden relateren aangezien veel van hen ook in bezette gebieden hebben geleefd.

In de vluchtelingenkampen en andere dorpen zien de hulpverleners hoe mensen worstelen met de gevolgen van trauma in de familie. Er is een toename van huiselijk geweld en problemen zoals genderongelijkheid, kindhuwelijken en de intergenerationele gevolgen van trauma. Door mensen samen te brengen met lotgenoten kunnen ze ervaringen en ideeën uitwisselen en gezamenlijk op zoek gaan naar oplossingen. Hierdoor groeit hun zelfvertrouwen, voelt men zich minder geïsoleerd en meer deel van een gemeenschap.