Helpen in een vergeten land

Diep in de woestijn van Algerije heeft War Trauma dit najaar een training mogen geven om de zorg voor de Sahrawi te verbeteren. Bijzonder omdat de Sahrawi het middelpunt zijn van een vergeten conflict, met een verdeeld land en een regering in ballingschap. Geïsoleerd en genegeerd in grote vluchtelingenkampen is de situatie van uitzichtloosheid moeilijk voor te stellen.

Nadat Spanje in 1975 Westelijke Sahara opgaf als kolonie besloten buurlanden Mauritanië en Marokko het land te verdelen. De onafhankelijkheidsbeweging Polisario verzette zich en van 1976 tot de wapenstilstand in 1991 werd er gevochten. Mauritanië verliet de Westelijke Sahara al snel, maar Marokko heeft het land met grote aarden wallen en mijnenvelden – de Marokkaanse Barrière – in geïsoleerde enclaves verdeeld. Hoewel de annexatie door Marokko door iedereen veroordeeld wordt, wordt ook de door Polisario uitgeroepen onafhankelijke Sahrawi Arabisch Democratische Republiek door lang niet iedereen erkend.

De training vond plaats vlak bij Tindouf in de zuidelijke woestijn van Algerije. Hier zetelt ook de regering in ballingschap. Aan de training namen doctoren, psychologen en andere gezondheidspersoneel deel, de meesten van hen opgeleid in Cuba, Rusland of Spanje. De training bracht veel gaten in de kennis en vaardigheden van de staf naar voren.

Zo zijn de psychologen communicatief sterk, maar maken geen gebruik van standaard therapiemethodes. De doctoren en verplegers waren bekend met diagnostiek en sommige medicatie, maar realiseerden zich vaak niet wat de bijwerkingen en contra-indicaties van de medicijnen waren. Op het gebied van depressie en Post Traumatische Stress Syndroom waren geen van de deelnemers bekend met standaard therapieën zoals Cognitieve Gedrags Therapie of EMDR.

De training vond plaats op uitnodiging van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid van de Sahrawi regering in ballingschap. Hopelijk kan de training binnenkort vervolg krijgen om de vele onderwerpen waar we niet aan toe gekomen zijn te adresseren. Aanvullende fondsen hiervoor zijn welkom.