Intervention Special: Geestelijke gezondheidzorg in Afghanistan

Afghanistan staat voor gigantische uitdagingen na bijna 40 jaar oorlog. Ondanks deze uitdagingen zijn er veel Afghanen die hard werken aan het beschermen, herbouwen, ontwikkelen en onderhouden van hun nationale instituten.

Een van de bijzondere inspanningen is de Nationale Strategie voor een Geestelijk Gezond Afghanistanuit 2009, dat de grote impact van het voortdurende conflict op geestelijke gezondheid en psychosociale welzijn erkende. Echter, er waren geen programma’s op universitair niveau om Afghaanse psychologische hulpverleners te trainen.

Het land is niet voorbereid op het stijgende aantal Afghanen dat de geestelijke gezondheidszorg opzoekt voor psychosociale hulp. Op grond daarvan is Hunter College City University of New York door USAID gevraagd te partneren met de Universiteit van Kabul en de Universiteit van Heart om sterke effectieve, moderne leergangen op te zetten voor psychosociale hulpverleners. Tijdens de cursussen kwamen de docenten er al snel achter dat er een tekort aan teksten en studiemateriaal bestaat over geestelijke gezondheid in Afghanistan en hoe psychosociale zorg in de specifieke culturele en historische context van Afghanistan het best vorm gegeven kan worden.

Om het hoger onderwijs in Afghanistan te ondersteunen en de volgende generaties van psychologen en psychiaters vooruit te helpen, heeft Intervention deze speciale uitgave over geestelijke gezondheid in Afghanistan samengesteld. Dit nummer zorgt niet alleen voor nieuwe studieteksten, maar is ook bedoeld als platform voor de studenten van beide Afghaanse universiteiten.

De volledige speciale uitgave kunt u hier lezen.