Therapie voor Jezidi meisjes en vrouwen

In 2014 vielen militanten van de Islamitische Staat (IS) het leefgebied van de Jezidi in Noord-Irak binnen. Daarbij werden duizenden meisjes en vrouwen gevangen genomen. Ongeveer 1800 mensen werden gedood en tenminste 3200 vrouwen en meisjes werden in slavernij gedwongen. Degenen die hebben weten te ontsnappen of konden worden bevrijd zijn vaak ernstig getraumatiseerd.

De meisjes en vrouwen zijn vaak misbruikt en gebruikt als seks slavinnen voor de IS soldaten wanneer ze terug kwamen van de frontlinie. Sommige van de vrouwen zijn doorverkocht naar Saudi Arabië, Jordanië of Libië. Twee jaar later zijn ongeveer 2400 vrouwen en meisjes ontsnapt of vrij gekocht door hun families. De oorlog heeft grote invloed gehad op de Jezidi gemeenschap en haar cultuur. Binnen de Jezidi gemeenschap een groot taboe op seksueel misbruikte vrouwen, maar er zijn vrijwel geen Jezidi vrouwen meer die niet misbruikt zijn.

War Trauma Foundation traint community werkers van de EMMA Foundation sinds 2015. De groep in Koerdistan, Irak, geeft individuele steun aan de meiden en vrouwen. Zij zijn niet alleen lichamelijk getroffen, maar worstelen ook met de psychologische gevolgen van verkrachting, gevangenschap, hun ontsnapping en de ander gruwelijkheden die zij hebben moeten ondergaan.

EMMA Foundation ondersteunt nu ongeveer 800 vrouwen, een derde van het aantal vrouwen dat is ontsnapt. We hebben de staf van de EMMA Foundation Creatieve Therapie kunnen leren, om de Jezidi vrouwen te helpen hun ervaringen en gevoelens beter te verwerken. Ook geven we supervisie om de vaardigheden van de staf te kunnen verbeteren.

Recentelijk zijn we ook begonnen om EMMA te leren hoe ze hun eigen staf het beste kunnen ondersteunen. De staf die de Jezidi en andere oorlogslachtoffers psychologisch ondersteund heeft het zelf ook moeilijk met de gruwelijke verhalen die ze elke dag horen.

In de winter 2017-2018 beginnen we aan een volgende stap: De EMMA Foundation was al in November op bezoek bij onze partners op de West Bank om meer te leren over de Multi Family Approach als methode voor groep therapie en onderlinge ondersteuning. Uiteindelijk is het het doel om deze methode ook in Koerdistan te gebruiken.

Ons werk beperkt zich momenteel vooral tot de gebieden rond Erbil en Duhok in Koerdistan. Hoewel we ook elders in Koerdistan mensen willen trainen, is dat met de huidige onveiligheid niet mogelijk.

U kunt wel nog steeds helpen om psychosociale zorg in Irak en Koerdistan beter toegankelijk te maken. Elke donatie is welkom.

(Oorspronkelijk verhaal Maart 2016, nieuwe informatie toegevoegd in Juni en November 2017)