Nobelprijs voor de Vrede voor Dr. Mukwege

WarTrauma feliciteert haar partner de Congolese gynaecoloog Dr. Denis Mukwege met de Nobelprijs voor de Vrede. Dr. Mukwege krijgt de Nobelprijs samen met Nadia Murad, jezidi-vrouw, voor hun strijd tegen seksueel geweld in gewapende conflicten. Dr. Mukwege werkt in Bukavu, de Democratische Republiek Congo waar hij al twintig jaar slachtoffers van seksueel geweld helpt met de fysieke en psychische schade als gevolg van verkrachting.

In Oost-Congo is al decennia onrust en de verschillende strijdgroepen gebruiken seksueel geweld als wapen. Dr. Mukwege richtte het Panzi hospitaal op waar de getroffenen vrouwen en kinderen niet alleen medisch, maar ook sociaal en psychologisch geholpen worden. Daarnaast richtte hij de Mukwege en de Panzi Foundation op om seksueel geweld in oorlogsgebieden op de internationale – politieke – agenda te zetten. Dr. Mukwege was eerder ontvanger van de Sacharov prijs en onderwerp van de veelbekroonde documentairefilm “L’Homme qui répare les femmes”.

WarTrauma helpt Panzi hospitaal met het versterken van haar psychologische ondersteuning. WarTrauma leert Panzi hulpverleners hoe om te gaan met kinderen en jongeren die geconfronteerd zijn met seksueel geweld, als slachtoffer, getuige of bijvoorbeeld omdat ze zelf zijn geboren uit een verkrachting. Daarnaast ontwikkelen we momenteel een project om ook de hulpverleners zelf te ondersteunen, aangezien de dagelijkse gruwelijke verhalen ook hen niet in de koude kleren gaat zitten. Wilt u dit project ondersteunen, kunt u een gift storten op giro 1050 of via deze pagina o.v.v. Dr. Mukwege. Daarmee bestemmen wij uw donatie specifiek hier voor.

War Trauma Foundation voelt zich niet alleen nauw verbonden met de missie van Dr. Mukwege maar ook met die van Nadia Murad. In de Koerdische regio geven wij inhoudelijke steun aan de Emma Foundation om jezidi-vrouwen die door Islamitische Staat als seksslaaf zijn misbruikt te ondersteunen.