De gevolgen van het conflict in Oekraïne

Oekraïne is momenteel het toneel van politieke spanning en gewapend conflict. Na de annexatie van de Krim door Rusland brak er in het oosten van Oekraïne een oorlog uit tussen regeringssoldaten en pro-russische separatisten.

Het conflict is al gaande sinds 2014 en heeft gezorgd voor een grote toename van het aantal mensen met trauma en andere geestelijke problemen. Tegelijk laat het systeem voor geestelijke gezondheidszorg in Oekraïne nog al wat te wensen over.

Mensen die de oorlog zijn ontvlucht en veteranen die terugkeren naar veiligere steden zoals Odessa krijgen niet de ondersteuning die ze nodig hebben. Gezinnen, inclusief ouderen en kinderen vermijden de geestelijke gezondheidszorg omdat ze bang zijn een stempel te krijgen. Er heersen diepgaande vooroordelen over mensen die met de geestelijke gezondheidszorg te maken hebben.

Lokale centra en gemeenschappen doen wel wat, maar missen vaak de vaardigheden. WarTrauma werkt met Soft Tulip Network en haar partners in Odessa om de kwaliteit van de bestaande geestelijke gezondheidszorg structuren te verbeteren.