Psychosociale Vredesopbouw

“Geestelijke gezondheid is een onzichtbare barrière in vredesopbouw,” zo zeggen respondenten uit een onderzoek van War Trauma Foundation en het Zuid Afrikaanse Institute for Justice and Reconciliation (IJR). “Om vrede te kunnen herstellen moet men naar alle gevolgen van een conflict kijken, inclusief de impact op de geestelijke gezondheid. Alleen op die manier zullen groepen in conflict uiteindelijk weer samen kunnen werken en leven.”

War Trauma en IJR werken samen om een brug te slaan tussen de wereld van vredesopbouw en geestelijke gezondheidszorg. Ons wereldwijde onderzoek omvatte respondenten vanuit 61 organisaties. Zij constateren dat integratie van geestelijke gezondheid bijdraagt aan duurzame vrede.

“Het is een kwestie van gezond verstand. Om een samenleving na conflict weer op te bouwen, moet de psychologische schade als gevolg van geweld eerst helen”, zegt Marian Tankink van War Trauma. “Het heeft me verrast hoe weinig onderzoek er eigenlijk is gedaan naar of duurzame vrede meer waarschijnlijk is als vredesopbouw wordt gecombineerd met aandacht voor geestelijke gezondheid.”

Vorige maand brachten WarTrauma Foundation en IJR zeventien academici en praktijkdeskundigen op het gebied van vredesopbouw en van geestelijke gezondheidszorg bij elkaar. Samen is men nu begonnen met het ontwerpen van praktische richtlijnen op het gebied van Psychosociale Vredesopbouw: een geïntegreerde benadering van vredesopbouw en geestelijke en psychosociale gezondheidszorg.