Psychosociale hulp na seksueel geweld in Bukavu, DR Congo

In Oost Congo wordt seksueel geweld vaak gebruikt als oorlogswapen. In het Panzi Ziekenhuis, geleid door de bekende Congolese gynaecoloog Denis Mukwege, is het team voor psychosociale zorg gewend om met slachtoffers van verschillende leeftijden te werken. WarTrauma steunt het team van Panzi met specifieke kennis over de ontwikkeling van een kind en hechtingsproblematiek.

Door middel van vernedering en het schenden van mensen hun eer en lichamelijke integriteit wil men de lokale bevolking onderwerpen. Ook kinderen en tieners zijn slachtoffer van seksueel geweld. Ze worden zelf misbruikt, worden gedwongen toe te kijken, of om seksueel geweld te plegen op anderen. Deze schokkende ervaringen hebben een zware weerslag op de psychische gezondheid en ontwikkeling van de kinderen en tieners.

“De training was erg nuttig omdat het echt inging op de relatie tussen kind en de personen waar het zich aan hecht, mensen die een inspiratie kunnen zijn, vooral voor misbruikte kinderen en kinderen die slachtoffer zijn van verkrachting en seksueel geweld,” vertelde psycholoog Evariste Kajibwami.

De psychologische hulp voor mensen die zijn misbruikt vraagt voortdurend verbetering. Vaak komen de mensen pas om hulp vragen als het psychologisch lijden ondraaglijk is geworden. Panzi’s psychosociale assistentes, bekend als de Mamans Chéries (Lieve Moeders), deden ook mee aan de training. “We hebben tijdens de training belangrijke nieuwe thema’s ontdekt. Dit voegt echt iets toe om de kinderen verder te helpen,” vertelt verpleegkundige Rosette Chiterha.

WarTrauma en Panzi bereiden momenteel het tweede deel van de training voor die in Oktober plaats gaat vinden.