STRENGTHS : Verbeteren psychologische hulp Syrische vluchtelingen

Afgelopen zeven jaar zijn meer dan vijf miljoen mensen de oorlog in Syrië ontvlucht. Sommigen gingen naar Europa, maar miljoenen vluchtten naar de buurlanden van Syrië. Als gevolg van de oorlog en hun vlucht hebben deze vluchtelingen last van depressie, angsten en posttraumatische stress syndroom (PTSS).

De aankomst van zulke grote aantallen vluchtelingen stelt de gezondheidszorg in Europa en het Midden Oosten op de proef. In de buurlanden zijn niet genoeg specialisten met ervaring in geestelijke gezondheid en psychotrauma. En in Europa hebben we niet genoeg psychologen en psychiaters die Arabisch spreken.

WarTrauma werkt mee aan het STRENGTHS programma, bedoeld om de psychologische hulp aan Syrische vluchtelingen te verbeteren. Samen met 15 wetenschappelijke en niet-gouvernementele organisaties onderzoeken we het gebruik van een nieuw serie snel inzetbare psychologische hulpprogramma’s ontwikkeld door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Deze snel inzetbare programma’s zijn ideaal voor zorg op gemeenschapsniveau. Hiermee wordt het bereik en gebruik van geestelijke gezondheidszorg door Syrische vluchtelingen vergroot in landen rond Syrië (Egypte, Jordanië, Libanon, Turkije), en in Europa (Duitsland, Nederland, Zweden, Zwitserland).

Problem Management Plus

Een van de methoden is Problem Management Plus (PM+), een pakket van programma’s voor gebruik in humanitaire noodsituaties. Het zijn korte programma’s die door niet medische geschoolde hulpverleners uitgevoerd kunnen worden na een relatief beperkte training. PM+ programma’s behandelen niet een enkel geestelijke gezondheidsprobleem, maar werken meestal voor een meer generieke set van symptomen. Alle programma’s zijn wetenschappelijk bewezen effectief. In slechts 5 sessies van ca. 90 minuten, leren de cliënten om te gaan met spanning en stress, problemen op te lossen, hun gedrag te veranderen en andere vaardigheden om hun geestelijke gezondheid te onderhouden.

Meer informatie kunt u vinden op de STRENGTHS website

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation programme Societal Challenges under Grant Agreement No 733337.