Jaarvergadering over Geestelijke Gezondheid en Psychosociale Ondersteuning

Direct na de top van het Nederlands Ministerie, was de Inter Agency Standing Committee on Mental Health and Psychosocial Support Reference Group te gast bij het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum voor haar jaarvergadering. Een mooie gelegenheid om ARQ te introduceren bij 70 professionals in het internationale veld van Geestelijke Gezondheid en Psychosociale Ondersteuning (MHPSS).

Het IASC brengt professionals betrokken bij MHPSS werkzaam bij internationale NGOs en VN organisaties van overal ter wereld samen. Het is dan ook een belangrijk platform voor mensen om elkaar te ontmoeten, te informeren en om betrokken te zijn bij internationaal beleid rond het verbeteren van geestelijke gezondheid en psychosociaal welzijn voor mensen in nood.

ARQ International (voorheen War Trauma Foundation) is al jaren lid van deze groep, maar het was de eerste keer dat we zelf de jaarvergadering organiseerden. Tijdens de vergadering van 2 dagen waren er veel presentaties rond de internationale ontwikkelingen in MHPSS, het nieuw te ontwikkelen MHPSS Noodrooster en de Minimum Service Standaard rond MHPSS in humanitaire noodsituaties. Er waren ook presentaties van werkgroepen rond kinderen en families, community based care, vredesopbouw, gender gerelateerd geweld en nog veel meer onderwerpen. De groep heeft een werkplan gemaakt voor het komende jaar en de volgende vergadering zal in Uganda zijn.