Syrische vluchtelingen gaan psychologische hulp geven

Na een jaar voorbereiding begint het STRENGTHS programma impact te hebben voor Syrische vluchtelingen. Het STRENGTHS programma wordt uitgevoerd door een consortium in Europa en het Midden-Oosten. Na de start van de pilot in Nederland, vonden de eerste supervisie sessies plaats in Rotterdam afgelopen mei. Tijdens de sessies vertelden Syrische hulpverleners over hun ervaringen met de methode Problem Management Plus (PM+).

De sessies zijn een belangrijk moment in de opleiding. Het Deense Rode Kruis, een lid van het consortium, heeft het handboek voor PM+ vertaald en aangepast naar een Syrische versie. Hiermee zijn 22 trainers uit Jordanië, Libanon, Nederland, Turkije en Zwitserland opgeleid.

In elk van deze landen zal een trainer lokale Syrische hulpverleners ondersteunen. Zo vinden er wekelijks supervisie sessies plaats en zullen de trainers mensen met ernstige stoornissen volgen.
In aansluiting daarop zijn er vijf Master Trainers getraind om alle ervaringen rond PM+ te verzamelen. De Master Trainers zijn vraagbaak voor de huidige trainers en zullen ook toekomstige trainers opleiden.

Eind maart zijn de Nederlandse partners i-psy en de Vrije Universiteit (VU), samen met Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR), begonnen met het trainen van acht Syrische hulpverleners. Een maand lang kregen zij twee dagen per week training. In de pilot gaven de hulpverleners ondersteuning aan 60 Syrische vluchtelingen in Rotterdam. Van hen zullen 30 met de PM+ methode werken. Om voortgang en succes van de methode vast te leggen, zullen de vluchtelingen die de ondersteuning krijgen een aantal keer geïnterviewd worden.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation programme Societal Challenges under Grant Agreement No 733337.