Top Mind the Mind Now zorgt voor politieke aandacht voor geestelijke gezondheid in oorlog

Afgelopen oktober organiseerde Nederland de politieke top Mind the Mind Now, op initiatief van Minister Sigrid Kaag en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De top ging volledig over Geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning in humanitaire noodsituaties. War Trauma Foundation presenteerde zich hier voor het eerst als ARQ international, de internationale afdeling van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

In de tentoonstellingsruimte van het Koninklijk Instituut van de Tropen in Amsterdam vertelde ARQ International over het STRENGTHS project voor Syrische vluchtelingen. Hierin gaat het om makkelijk schaalbare psychologische hulpverleningsmethoden aan mensen die zijn getroffen door conflicten en rampen. Tijdens de politieke top waren er veel experts van ARQ en ARQ International aanwezig. Een aantal van hen had bijgedragen aan de werkgroepen die de conferentie hadden voorbereid. ARQs Janetta Bosch en Trudy Mooren zaten op de “Vriendschapsbank” om mensen te vragen hoe het met ze ging na een stress volle dag, en daarmee te demonstreren hoe effectief laagdrempelige interventies kunnen zijn. Collega’s Elise Griede en Sadaf Kaykha spraken met de VN vice Secretaris Sir Lowcock en Minister Sigrid Kaag.

Aan het eind van de top werd een verklaring gepresenteerd, ondersteunt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken, waarin regeringen werd opgeroepen een speerpunt te maken van psychosociale hulpverlening. Diverse landen gaven aan dit te ondersteunen. De top was een belangrijk moment om geestelijke gezondheid en welzijn van mensen getroffen door rampen en conflicten onder de aandacht van de politiek te brengen. De volgende top zal in 2020 plaatsvinden in Frankrijk.