Training artsen in vluchtelingenkampen

Terwijl 2018 op zijn eind loopt geeft WarTrauma nog twee trainingen aan medewerkers van de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR. Beide trainingen helpen medewerkers in kampen met vluchtelingen van het conflict in Zuid Soedan.

In de Soedanese hoofdstad Khartoum trainden we begin december 23 artsen en ander medisch personeel uit vier regio’s in het diagnosticeren en behandelen van de belangrijkste geestelijke gezondheids-problemen. Deze week geven we in Ethiopië een verfrissingscursus aan mensen waar we al eerder mee hebben gewerkt.

Veel van het medische personeel tijdens de training in Khartoum zijn artsen die werken in kampen met tussen de 9.000 en 45.000 vluchtelingen. De dokters gaan ter plekke mensen trainen om hen te helpen met de psychosociale ondersteuning van vluchtelingen met een geestelijk probleem.

Deelnemers aan de cursus waren zeer gemotiveerd en maakten lange dagen om zo veel mogelijk te leren. Zoals Medisch Adviseur Rania Alkheir (35). Ze werkt in twee vluchtelingenkampen in de regio White Nile in Zuid Soedan. In een kamp wonen 13.000 vluchtelingen, in het andere kamp wonen 45.000 vluchtelingen.

Alkheir verteld: “Aan het begin van de cursus zag ik er tegen op. Normaal bestaat een training uit eindeloze powerpoint presentaties. Maar de trainers van War Trauma Foundation betrokken ons echt bij het lesmateriaal. Ze vragen telkens of we alles begrepen en stelden ons op de proef door rollenspel en discussie. Het heeft me geholpen om de volle acht dagen geïnteresseerd en gemotiveerd te zijn!”

Een belangrijk deel van de training is het werk rond zelfzorg. De hulpverleners en artsen horen veel verschrikkelijke verhalen en in de harde samenleving van de vluchtelingenkampen worden ze vaak ook zelf geconfronteerd met schokkende gebeurtenissen. Rania Alkheir: “Het is niet makkelijk een dokter te zijn. Soms, na een moeilijk consult doe ik de deur op slot en huil ik of schop ik tegen de muur uit frustratie en verdriet. Maar soms maakt het werk me ook erg gelukkig. Als je iemand echt hebt kunnen helpen is dat zo veel waard.”

Deze week is onze laatste training van het jaar. In vluchtelingenkampen in Ethiopië aan de grens met Zuid Soedan, gaan we weer werken met mensen die we afgelopen jaren al hebben getraind. Om de lange termijn kwaliteit van geestelijke gezondheidszorg in de kampen te kunnen waarborgen verzorgen we herhalingscursussen en supervisie voor de trainers en hulpverleners. Deze sessies worden door de deelnemers zeer gewaardeerd en we hopen ze vaker te kunnen doen.