Veerkracht voor humanitaire hulpverleners in Afghanistan

Humanitaire hulpverleners in Afghanistan staan onder grote druk en hebben een stressvol bestaan. De hulpverleners werken in humanitaire noodsituaties met mensen die ook geestelijk in nood zitten. Tegelijk zijn de hulpverleners, als medewerkers van Westerse humanitaire organisaties zelf ook doelwit van opstandelingen en terroristische aanslagen.

WarTrauma gaf begin maart een training van vijf dagen aan een groep van twintig humanitaire hulpverleners van verschillende organisaties die samenwerken onder de vlag van de Dutch Relief Alliance. De training was specifiek gemaakt om medewerkers van Terre des Hommes op te leiden als master trainers die vervolgens zelf kleine groepen hulpverleners elders in het land kunnen trainen.

In stress management is het belangrijk om onderlinge steun te creëren binnen teams van collega’s die dagelijks samenwerken. Met de workshops ontstaat een beter begrip voor de emotionele behoeften van elkaar in moeilijke omstandigheden. Dergelijk bewustzijn en natuurlijke ondersteuning is een belangrijk in het behouden van veerkracht.

Vanwege de veiligheidssituatie in Afghanistan is het zelfs in de grote steden niet veilig om grotere groepen mensen bij elkaar te brengen voor een training. Het opleiden van Afghaanse master trainers is dan ook de meest effectieve methode om de vaardigheden en kennis snel te verspreiden in het land. Het is ook zeer belangrijk voor de duurzaamheid van de training.

Tijdens de training sessies waren ook medewerkers aanwezig van andere internationale organisaties zoals Cordaid, International Rescue Committee, Oxfam, Save the Children, WarChild, World Vision en ZOA. De nieuwe trainers van Terre des Hommes zullen de workshops leiden voor de medewerkers van deze organisaties, een goed voorbeeld van hoe er samengewerkt wordt in de Dutch Relief Alliance.