Zorgen voor basis zorg in Burundi

“Veel mensen in Burundi spenderen het beetje geld wat ze hebben aan traditionele medicijnmannen, omdat ze geestelijke gezondheidsproblemen niet begrijpen,” vertelt een maatschappelijk werker uit de Cibitoke regio: “We zullen hun vertellen dat er andere manieren zijn om echt geholpen te worden. We gaan met ze praten, diagnosticeren en indien nodig verwijzen naar een echte arts.”

Trainers van WarTrauma hebben deze lente vier weken lang trainingen gegeven in Burundi. Na een training van trainers in 2018, hadden we dit jaar de gelegenheid om nog 2 trainers op te leiden en om de trainers van vorig jaar een verfrissingscursus te geven om meer zelfstandig te worden. Deze 12 trainers hebben we geholpen om afgelopen weken in drie regio’s 150 mensen te trainen.

Er is afgelopen halve eeuw veel gebeurd in Burundi. Sinds onafhankelijkheid in 1962 kende het land burgeroorlog, genocide en instabiliteit. Veel Burundezen zijn op enig moment in hun leven gevlucht of ontheemd geweest. Overmatig alcohol gebruik is een groot probleem.Als gevolg hiervan hebben veel Burundezen last van traumatische stress, ook in combinatie met extreme armoede.

Tezelfdertijd heeft het land maar een psychiater en vanwege de slechte wegen is het enige psychiatrisch centrum in de hoofdstad te ver voor de meeste mensen. In plaats daarvan gaan mensen met hun geestelijke problemen vaak naar traditionele medicijnmannen.

Volgens WarTrauma zal de training van de maatschappelijk werkers en mensen in de basis gezondheidszorg bijdragen tot een decentralisatie van de zorg en dat meer mensen toegang hebben tot geestelijke gezondheidszorg. Ook zal een beter begrip van geestelijke gezondheidsproblemen bij dragen aan een re-integratie van mensen met een mentale problemen.